A projekt célja
A projekt elsődleges célja az édesburgonyánál helyenként rendszeresen tapasztalható termésbiztonsági problémák kiküszöbölése kísérleti eredményekkel alátámasztott, a termesztés minden szempontjára kiterjedő, termőhely- és fajtaspecifikus technológiai megoldások kidolgozásával. Ezzel párhuzamosan, az in vitro mikroszaporítás módszerének fajta-specifikus adaptálása és integrálása egy kórokozóra tesztelt szaporítóanyag-előállítási rendszert alapozhat meg.
A projekt fő tevékenységei
- Szántóföldi kísérletek tervezése, kivitelezése, értékelése;
- In vitro laboratóriumi kísérletek tervezése, kivitelezése, értékelése;
- Növényházi kísérletek tervezése, kivitelezése, értékelése;
- Takarmányvizsgálat (batáta lombozata);
- Mikrosiló-kísérletek tervezése, kivitelezése, értékelése;
- Az eredmények bemutatása konferenciákon;
- Üzemi bemutatók szervezése;
- Nemzetközi workshop szervezése;
- Az eredmények publikálása szakmai és tudományos közleményekben;
- Kiadványok készítése több nyelven.
A projekt gyakorlati eredményei
A 2018-ban indult Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) projekt kutatóhelyi és üzemi kísérletei számos, gyakorlati szempontból érdekes eredményt adtak. Az édesburgonya sík- és bakhátas művelésben is eredményesen termeszthető, de homokon a síkban történő termesztés előnyösebbnek bizonyult. A Dél-Alföld éghajlati viszonyai mellett nem érdemes édesburgonyát teljes tenyészidőszak alatt növényházban nevelni a rendkívül gyenge termésátlag miatt. A túlzott tápanyag-visszapótlás (főként nitrogén) hatalmas lombozatot, de gyenge gyökértermést eredményez. Mikrobaalapú növénykondicionálók jelentős mértékben javíthatják a termés mennyiségét. A korai ültetés és betakarítás szignifikánsan nagyobb termést eredményez, mint a több héttel későbbi időszakban történő termesztés. Az öntözés elhagyása jelentős terméskiesést okoz, de megfelelő csapadékeloszlás eredményezhet elfogadható termést. A batátaindák feltépése nem feltétlen indokolt. A batáta lombozata figyelemre méltó takarmányozási alapanyag, erjesztéses tartósítása megoldható.
A projekt weboldalán elolvashatja az édesburgonya termesztési kísérletről készült gyakorlati útmutatót.