Az innovatív vízgazdálkodás bemutatása a MACFRUT kiállításon

Az utóbbi években tapasztalt kedvezőtlen klimatikus változások és aszályos időszakok miatt elengedhetetlen a vízkészletek optimális felhasználása. Az ANBI(Terület- és öntözővíz-kezelési és -védelmi konzorciumok országos szövetsége) és a CER(Emilia-Romagna Csatorna Konzorcium) által szervezett Acqua Campus lehetőséget adott a látogatóknak, hogy első kézből ismerjék meg a mezőgazdasági vízgazdálkodás legújabb kutatási eredményeit és technológiai innovációit. Ehhez – a kiállítói standok mellett – rendelkezésre állt egy több mint 1000 négyzetméteres interaktív kísérleti terület is.

A kiállítók bemutatták a korszerű mikroöntöző-rendszereket, a talaj-, klíma- és növényállapot vizsgálatához szükséges adatgyűjtő rendszereket, a precíziós öntözés és távfelügyelet eszközeit, az adatok megjelenítését és értékelését lehetővé tevő szoftvereket, az öntözést segítő döntéstámogató rendszereket (DSS), valamint a mesterséges intelligencia öntözési ágazatban való alkalmazását. Számos kiállító rámutatott, hogy a fenntarthatóság érdekében a víz-, tápanyag- és energiagazdálkodással kapcsolatos tevékenységet integrált módon kell kezelni, és az új technológiák használatához szükséges a gazdálkodók folyamatos képzése.

Az öntözési eszközök fejlesztői egyre jobban figyelnek a környezeti hatások és a CO2-kibocsátás csökkentésére. Például, az Irritec Green Fields projektjének célja egy körforgásos gazdasági rendszer létrehozása volt az öntözésben használt műanyagok újrahasznosítására. Az elhasználódott csepegtetőcsövek összegyűjtésére vonatkozó szolgáltatásuk mentesíti a gazdálkodókat a hulladékkezelés terhe alól, és elősegíti a nyersanyagok újrafelhasználását. A rendszert először Olaszországban vezették be, azóta már Mexikóban is használják.

A szabadföldi termesztés mellett a kiállításon megjelentek a beltéri, talaj nélküli termesztési rendszerek is. Az egyik, vertikális farmrendszerrel foglalkozó cég adatai szerint ez a termesztési mód akár 98% víz- és 90% tápanyag-megtakarítást tesz lehetővé a hagyományos termesztési módhoz képest. Emellett a vertikális rendszerek előnye, hogy kis alapterületen sok növény helyezhető el, és a rendszer jól automatizálható, ami munkaerő-megtakarítást is jelent. A salátafélék, fűszernövények és szamóca termesztését függőleges rendszerekben (például DWT Deep Water Tower) javasolják. A zöldségfélék, pl. paradicsom, cukkini és paprika termesztéséhez előnyösebb az ágyásos termesztőrendszer használata. Példaként említhető egy Emilia-Romagna régióban található 400 négyzetméteres hidropónikus üvegház, amelyben fűszernövényeket és paradicsomot termesztenek.

Olaszországban pár éve bevezették a Goccia Verde (zöld csepp)tanúsítványt is, ami a vízkészletek fenntartható felhasználására vonatkozó irányítási rendszernek tekinthető. Az önkéntes tanúsítást kérhetik talajjavítási és öntözési konzorciumok, termelő szervezetek, valamint egyéni gazdaságok. A tanúsítás során kilenc kritérium alapján értékelik a fenntartható vízhasználatot és a vízkészletek védelmét:

  • a vízhasználat általános fenntarthatósága;
  • a vízfelhasználás optimalizálására irányuló intézkedések;
  • a vízminőség ellenőrzésére és javítására irányuló intézkedések;
  • az energiamegtakarítást célzó intézkedések;
  • a jogszabályoknak való megfelelőség;
  • az új technológiák „segítő” vagy „kísérleti” szerepe;
  • oktatási, képzési és kapacitásépítési intézkedések;
  • az ökoszisztéma-szolgáltatások növelésére/helyreállítására irányuló intézkedések;
  • társadalmi-gazdasági fenntarthatóság.

A tanúsítás mérhető és ellenőrizhető mutatók nyomon követését foglalja magában, és az elvárt eljárások betartása a tapasztalok szerint – a kezdeti helyzettől függően – 10 és 30% közötti vízmegtakarítást eredményezhet. Az előírásoknak való megfelelést évente ellenőrzik, három évente pedig teljeskörűen felülvizsgálják. A fogyasztókkal való kommunikációt a termékek csomagolásán megjelenő speciális QR-kód biztosítja, ami egy weboldalon keresztül adatokkal és grafikonokkal részletes bemutatja a vízgazdálkodási folyamatokat.

Készítette: Dr. Gaál Márta

ITE
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.