Kenyérlelke Fesztivál a Skanzenben – a jövő kenyeréről is szó esett

Augusztus 20-án immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a kézműves pékszakma legrangosabb hazai eseményét, a Kenyérlelke Fesztivált, amelynek idén a Szentendrei Skanzen adott otthont. A fesztivál központi témája a minőségi alapanyagok, a hagyomány és az innováció kapcsolata volt: a panelbeszélgetések az egészséges élelmiszer-előállítás, a környezettudatos gazdálkodás és a kenyér jövője köré szerveződtek. A workshopokon a résztvevők kézműves technikákat sajátíthattak el, és közelebbről is megismerkedhettek a gluténmentes kovászolás és a pizzakészítés fortélyaival.

Kiemelt érdeklődés kísérte a „Milyen kenyeret eszünk 20 év múlva?” című panelbeszélgetést, amelyben a résztvevők a jövő kenyerével kapcsolatos szakmai vízióikat osztották meg egymással és a közönséggel. Király Gábor kollégánk hangsúlyozta, hogy a kézműves kenyerek mögött álló Gazda-Molnár-Pék értékláncnak fontos fenntarthatósági teljesítménye van, hiszen ezek a termékek az átláthatóságot szem előtt tartó hazai környezetkímélő gazdálkodásból, kisléptékű és helyi feldolgozásból származnak. Egyetértve a beszélgetőtársakkal abban, hogy a jövő kenyerei között legyen még több kovászos, hozzátette, hogy fontos lenne az is, hogy tovább javuljon ezeknek az élelmiszereknek az elérhetősége és ismertsége. 

A fesztivál több mint 60 kiállítót vonultatott fel: malmok, pékségek és a tiszta, egészséges élelmiszert, valamint fenntartható gazdálkodást képviselő szereplők mellett a KAP-hálózat is bemutatkozott. Az Agrárközgazdasági Intézet Innovációt és Digitalizációt Támogató Egysége egy rövid online kérdőívvel várta a látogatókat, amely az újdonságokhoz, innovációkhoz való hozzáállást mérte. Több mint 50-en töltötték ki a kérdőívet, amely lehetőséget adott arra is, hogy az érdeklődők megismerjék az egység küldetését, és választ kapjanak az agrárinnovációt érintő kérdéseikre.

ITE
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.